LÖSEV

Pasaport ücreti 2024'de Yeniden Değerleme Oranı ile ne kadar olacak?

Ekonomi 08.12.2023 - 18:37, Güncelleme: 08.12.2023 - 18:37
 

Pasaport ücreti 2024'de Yeniden Değerleme Oranı ile ne kadar olacak?

Son yıllarda pasaport ücreti için meydana gelen yüksek zamlara 2024 yılında yenisi eklenecek. Pasaportta yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 58,46 oldu.

Son yıllarda pasaport ücreti için meydana gelen yüksek zamlara 2024 yılında bir yenisi eklenecek. Pasaport ücretleri yeniden değerleme oranı ile belli olurken, bu yıl için yüzde 58,46 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanmaması halinde 10 yıllık pasaport ücreti 4 bin 943 liradan 7 bin 833 liraya yükselecek. 2024 yılı başında vergi, harç ve cezalara yapılacak zam oranı için belirleyici olan yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 oldu. Cumhurbaşkanı vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar indirme veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi bulunuyor ancak geçtiğimiz yıl bu yetkiyi kullanmamıştı.       Cumhurbaşkanının vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar indirme veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi var.   Yeniden Değerleme Oranı nedir? Yeniden Değerleme Oranı, Vergi Usul Kanunu'nun 298’inci maddesine göre hesaplanıyor. Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor. Yeniden değerleme oranı TÜİK’in, her yıl Kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazetede ilan ediyor.   Yılbaşında yüzde 123 zam yapılmıştı Pasaport harçlarına 2023 yılı başında düzenleme gelirken, ücretlerde de yüzde 123 civarında artış yaşanmıştı. Pasaport ücretleri 2023 yılından itibaren, Cumhurbaşkanı oranı düşürme yetkisini kullanmadığı için, yüzde 123 oranında zamlanarak görülmemiş bir rekora imza attı. Yılın ikinci altı ayında geçerli olmak üzere de bu kez yüzde 50 zam yapıldı. 2022 için geçerli olan zam oranı yüzde 36,2 olarak açıklanmıştı.    
Son yıllarda pasaport ücreti için meydana gelen yüksek zamlara 2024 yılında yenisi eklenecek. Pasaportta yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 58,46 oldu.

Son yıllarda pasaport ücreti için meydana gelen yüksek zamlara 2024 yılında bir yenisi eklenecek. Pasaport ücretleri yeniden değerleme oranı ile belli olurken, bu yıl için yüzde 58,46 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanmaması halinde 10 yıllık pasaport ücreti 4 bin 943 liradan 7 bin 833 liraya yükselecek.

2024 yılı başında vergi, harç ve cezalara yapılacak zam oranı için belirleyici olan yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 oldu. Cumhurbaşkanı vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar indirme veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi bulunuyor ancak geçtiğimiz yıl bu yetkiyi kullanmamıştı.

 

 

 

Cumhurbaşkanının vergi veya cezaların yeniden değerleme oranının yarısı kadar indirme veya yüzde 50 fazlasına kadar artırma yetkisi var.

 

Yeniden Değerleme Oranı nedir?

Yeniden Değerleme Oranı, Vergi Usul Kanunu'nun 298’inci maddesine göre hesaplanıyor. Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor. Yeniden değerleme oranı TÜİK’in, her yıl Kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazetede ilan ediyor.

 

Yılbaşında yüzde 123 zam yapılmıştı

Pasaport harçlarına 2023 yılı başında düzenleme gelirken, ücretlerde de yüzde 123 civarında artış yaşanmıştı. Pasaport ücretleri 2023 yılından itibaren, Cumhurbaşkanı oranı düşürme yetkisini kullanmadığı için, yüzde 123 oranında zamlanarak görülmemiş bir rekora imza attı. Yılın ikinci altı ayında geçerli olmak üzere de bu kez yüzde 50 zam yapıldı. 2022 için geçerli olan zam oranı yüzde 36,2 olarak açıklanmıştı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.