Küresel emeklilik endeksi açıklandı: Türkiye’ye zayıf not!

Ekonomi 18.10.2023 - 15:59, Güncelleme: 18.10.2023 - 16:02
 

Küresel emeklilik endeksi açıklandı: Türkiye’ye zayıf not!

Küresel emeklilik endeksinde Türkiye, 47 ülke arasında 44. sırada yer aldı. Mercer ile CFA Enstitüsü'nün hazırladığı raporda, Türkiye'ye tavsiyeler de yer aldı.

ABD merkezli danışmanlık firması Mercer Küresel Emeklilik Endeksi raporunu açıkladı. Mercer’in ABD merkezli CFA Enstitüsü ve Avustralya merkezli Monash Üniversitesi ile birlikte hazırladığı raporda, 47 ülkenin emeklilik sistemi karşılaştırıldı. Söz konusu 47 ülke arasında Hollanda en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olurken, Türkiye listede 44. sırada yer aldı. Raporda ülkeler, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endekslerinde 50’dan fazla gösterge açısından karşılaştırıldı.   TÜRKİYE’YE ZAYIF NOT Hollanda 100 üzerinden 85,0 puan ile ilk sırada yer alırken, Türkiye’nin puanı 46,3 oldu. Listede Arjantin 42,3 puan ile son sırada yer aldı. Hollanda'yı 83,5 puanla İzlanda, 81,3 puanla Danimarka izledi. Ülkelerin emeklilik sistemleri, A, B+, B, C+, C, D ve E olmak üzere 7 kategoriye ayrılırken, Hollanda A kategorisinde, Türkiye ise D kategorisinde yer aldı. D kategorisi, “istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri” ifade ediyor. Raporda, çoğu ülkende doğum oranlarının azalmakta olduğu ve yaşlanan nüfusun, artan kamu borçlarının ve yüksek enflasyonun emeklilik sistemleri için sorun oluşturduğu, sorunlar nedeniyle emeklilik maaşlarının düşürülmesi ve emeklilik yaşının artırılması gibi çetrefil konuların gündeme gelebileceği vurgulandı.   ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIN’ ÇAĞRISI Raporda Türkiye’ye, en düşük emekli maaşının artırılması tavsiye edildi. Türkiye’de Hazine destekli en düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, Türk-İş’in eylül ayı için açıkladığı 13 bin 334 TL'lik açlık sınırının yüzde 56’sına, yoksulluk sınırının yüzde 17’sine denk geliyor. Türkiye’de yaklaşık 15 milyon emeklinin yaklaşık yarısı 7500 TL aylık alıyor. Bu kişilerin kök aylıkları daha da düşük seviyelerde bulunuyor. Otomatik katılım sistemine zorunlu işveren katkısı getirilmesi ve emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması da Türkiye’ye tavsiyeler arasında yer aldı.      
Küresel emeklilik endeksinde Türkiye, 47 ülke arasında 44. sırada yer aldı. Mercer ile CFA Enstitüsü'nün hazırladığı raporda, Türkiye'ye tavsiyeler de yer aldı.

ABD merkezli danışmanlık firması Mercer Küresel Emeklilik Endeksi raporunu açıkladı.

Mercer’in ABD merkezli CFA Enstitüsü ve Avustralya merkezli Monash Üniversitesi ile birlikte hazırladığı raporda, 47 ülkenin emeklilik sistemi karşılaştırıldı.

Söz konusu 47 ülke arasında Hollanda en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olurken, Türkiye listede 44. sırada yer aldı.

Raporda ülkeler, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endekslerinde 50’dan fazla gösterge açısından karşılaştırıldı.

 

TÜRKİYE’YE ZAYIF NOT

Hollanda 100 üzerinden 85,0 puan ile ilk sırada yer alırken, Türkiye’nin puanı 46,3 oldu. Listede Arjantin 42,3 puan ile son sırada yer aldı. Hollanda'yı 83,5 puanla İzlanda, 81,3 puanla Danimarka izledi.

Ülkelerin emeklilik sistemleri, A, B+, B, C+, C, D ve E olmak üzere 7 kategoriye ayrılırken, Hollanda A kategorisinde, Türkiye ise D kategorisinde yer aldı.

D kategorisi, “istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri” ifade ediyor.

Raporda, çoğu ülkende doğum oranlarının azalmakta olduğu ve yaşlanan nüfusun, artan kamu borçlarının ve yüksek enflasyonun emeklilik sistemleri için sorun oluşturduğu, sorunlar nedeniyle emeklilik maaşlarının düşürülmesi ve emeklilik yaşının artırılması gibi çetrefil konuların gündeme gelebileceği vurgulandı.

 

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIN’ ÇAĞRISI

Raporda Türkiye’ye, en düşük emekli maaşının artırılması tavsiye edildi.

Türkiye’de Hazine destekli en düşük emekli maaşı 7500 TL seviyesinde bulunuyor. Bu rakam, Türk-İş’in eylül ayı için açıkladığı 13 bin 334 TL'lik açlık sınırının yüzde 56’sına, yoksulluk sınırının yüzde 17’sine denk geliyor.

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon emeklinin yaklaşık yarısı 7500 TL aylık alıyor. Bu kişilerin kök aylıkları daha da düşük seviyelerde bulunuyor.

Otomatik katılım sistemine zorunlu işveren katkısı getirilmesi ve emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması da Türkiye’ye tavsiyeler arasında yer aldı.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.