LÖSEV

İklim Krizi ile mücadelede Sarıyer üzerine düşeni yapıyor

Yaşam 05.05.2023 - 14:10, Güncelleme: 05.05.2023 - 14:14
 

İklim Krizi ile mücadelede Sarıyer üzerine düşeni yapıyor

Yerel yönetim sınırları içinde mevcut sera gazı emisyonu durumunu kapsayan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın iç paydaş eğitimi gerçekleştirildi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Sarıyer Belediyesi’ne bağlı 14 müdürlükten temsilcilerin katıldığı eğitimde Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır ve Prof. Dr. Ayşegül Özbakır konuşma yaptılar. Geçtiğimiz günlerde Enerji İstanbul A.Ş ile birlikte Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı oluşturmak için ilk adımı atan Sarıyer Belediyesi’nin çalışanlarına yönelik iç paydaş eğitimi başladı.   Çevre ve Şehir Planlama Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır   Eğitimde konuşma yapan Çevre ve Şehir Planlama Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır, 2008 yılından bu yana Türkiye genelinde aralarında Sarıyer Belediyesi’nin de bulunduğu 56 belediyenin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı protokolü imzaladığını belirtirken, “Sorumluluklarımız büyüyor. Çevreye verilen etkide pay sahibiyiz. Yerel yönetimlerin dahil olması çok önemli bir noktayı oluşturuyor. Yaklaşık 1 milyar nüfus sürecin içine girmiş durumda. Küresel ağda da imzacı belediyelerimiz var. Dünyada 12 bin 500 şehir ve 144 ülke bu planlamaya dahil oldu. 2030 yılında hedefimiz üretilen karbon emisyonunu yüzde 40 oranında azaltmaktır. 2050 yılında ise tamamen ortadan kaldırmak. Hedeflerimiz doğrultusunda eylemlerimizi geliştireceğiz” dedi.   Prof. Dr. Ayşegül Özbakır   EN ÇOK EMİSYON SALIMI YAPANLAR ENERJİ VE ULAŞIM SEKTÖRÜDÜR Envanter raporlama gereksinimlerinin önemini anlatan Prof. Dr. Ayşegül Özbakır ise, “Sera Gazı Emisyonu’da denilen GHG Protokolü’ne 2000’li yılların başından itibaren yerel yönetimler ölçeğinde katılım sağlandı. Büyük ölçekli topluluklar için oluşturulan projede sera gazı emilisyonu envanterini düzenli olarak çıkartıyor olmak çok önemlidir. En son 2019 yılında hesaplaması yapılan sera gazı emisyon envanterine göre toplam emisyon miktarının 47.880.005 tCO2e olduğu ortaya çıktı. Bu rakamda İstanbul’da en çok emisyon salımı yapan sektörler ise enerji ve ulaşım sektörüdür. Konutlar, ticari binalara ait elektrik tüketimi bu rakamın oluşmasında büyük pay oluşturuyor” şeklinde konuştu.        
Yerel yönetim sınırları içinde mevcut sera gazı emisyonu durumunu kapsayan Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın iç paydaş eğitimi gerçekleştirildi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Sarıyer Belediyesi’ne bağlı 14 müdürlükten temsilcilerin katıldığı eğitimde Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır ve Prof. Dr. Ayşegül Özbakır konuşma yaptılar.

Geçtiğimiz günlerde Enerji İstanbul A.Ş ile birlikte Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı oluşturmak için ilk adımı atan Sarıyer Belediyesi’nin çalışanlarına yönelik iç paydaş eğitimi başladı.

 

Çevre ve Şehir Planlama Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır

Çevre ve Şehir Planlama Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır

 

Eğitimde konuşma yapan Çevre ve Şehir Planlama Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Kurtarır, 2008 yılından bu yana Türkiye genelinde aralarında Sarıyer Belediyesi’nin de bulunduğu 56 belediyenin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı protokolü imzaladığını belirtirken, “Sorumluluklarımız büyüyor. Çevreye verilen etkide pay sahibiyiz. Yerel yönetimlerin dahil olması çok önemli bir noktayı oluşturuyor. Yaklaşık 1 milyar nüfus sürecin içine girmiş durumda. Küresel ağda da imzacı belediyelerimiz var. Dünyada 12 bin 500 şehir ve 144 ülke bu planlamaya dahil oldu. 2030 yılında hedefimiz üretilen karbon emisyonunu yüzde 40 oranında azaltmaktır. 2050 yılında ise tamamen ortadan kaldırmak. Hedeflerimiz doğrultusunda eylemlerimizi geliştireceğiz” dedi.

 

Prof. Dr. Ayşegül Özbakır

Prof. Dr. Ayşegül Özbakır

 

EN ÇOK EMİSYON SALIMI YAPANLAR ENERJİ VE ULAŞIM SEKTÖRÜDÜR

Envanter raporlama gereksinimlerinin önemini anlatan Prof. Dr. Ayşegül Özbakır ise, “Sera Gazı Emisyonu’da denilen GHG Protokolü’ne 2000’li yılların başından itibaren yerel yönetimler ölçeğinde katılım sağlandı. Büyük ölçekli topluluklar için oluşturulan projede sera gazı emilisyonu envanterini düzenli olarak çıkartıyor olmak çok önemlidir. En son 2019 yılında hesaplaması yapılan sera gazı emisyon envanterine göre toplam emisyon miktarının 47.880.005 tCO2e olduğu ortaya çıktı. Bu rakamda İstanbul’da en çok emisyon salımı yapan sektörler ise enerji ve ulaşım sektörüdür. Konutlar, ticari binalara ait elektrik tüketimi bu rakamın oluşmasında büyük pay oluşturuyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.