İBB, Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini ihraç etti
İBB, Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini ihraç etti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yine öncü oldu. 27 Kasım tarihinde Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini Londra Borsası’nda ihraç etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yine öncü oldu. 27 Kasım tarihinde Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini Londra Borsası’nda ihraç etti.
Sadece 2 gün sonra, 5 yıl vadeli toplam 715 milyon USD tutarındaki Türkiye’nin ilk belediye yeşil tahvilini Londra Borsası’nda ihraç etti.
İBB Finans Müdürü Neslihan Vural bu başarıyı, “Türkiye’nin 2023 yılı Yeşil Tahvil hedefi 1,5 milyar dolardı. Biz bu hedefin yarısını tek başımıza gerçekleştirdik. Kurumsal firmaların tamamından daha fazla talep topladık” sözleriyle duyurdu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeşil, çevreye duyarlı İstanbul vizyonu ile Haziran 2022’de başlattığı sürdürülebilir finans çalışmaları meyvelerini verdi. İBB finansal gücü ve yatırımcıların ilgisi ile 27 Kasım 2023 tarihinde uluslararası piyasalara Türkiye’nin ilk yerel yönetim yeşil tahvilini ihraç edeceğini duyurdu. Bu duyurudan sadece 2 gün sonra, İBB, 29 Kasım 2023 tarihinde, 5 yıl vadeli toplam 715 milyon dolar tutarındaki Türkiye’nin ilk belediye yeşil tahvilini Londra Borsası’nda ihraç etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Finans Müdürü Neslihan Vural
İBB, Londra piyasalarında talep rekoru kırdı
İBB Finans Müdürü Neslihan Vural “Türkiye’nin ilk yerel yönetim Yeşil Tahvili’ni Londra borsasında yatırımcılara arz ettik. Gün sonuna kadar 2,6 milyar dolar İBB’nin tahviline talep geldi. Dün Londra piyasalarında 2023 talep rekoru kırıldı. Kurumsal firmaların tamamından daha fazla talep topladık. Bizim resmi iznimiz 715 milyon dolar olduğu için bu kadar satabildik.” dedi.
Türkiye’nin hedefinin yarısını İBB gerçekleştirdi
Hükümet ve Merkez Bankası’nın Yeşil Finansman konusunda kurumları teşvik ettiğine işaret eden İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, “Türkiye’nin 2023 yılı Yeşil Tahvil hedefi 1,5 milyar dolardı. Biz bu hedefin yarısını tek başımıza gerçekleştirdik. Üstelik yerel yönetimler finansman sağlarken, merkezi hükümetin borçlandığı oranın 2 puan üzerinde borçlanır. Devletin bu finansman kalemlerinde borçlanma oranı yüzde 9,30 iken biz 10,50 ile borçlandık. Aradaki fark 2 puanın altında. Bu durum İBB’nin finans gücüne olan güveni de ortaya koydu” diye konuştu.
Ülkeye döviz girdi
Tahvil ihracından sağlanan parayı kamu bankasına yatırdıklarını vurgulayan Neslihan Vural “Ülkenin en çok dövize ihtiyaç duyduğu dönemde hem ülkeye döviz sağladık hem de paramızı kamu bankasına yatırdığımız için kamu bankalarına fon sağladık.” diye ekledi.
İBB’nin tahvil ihracına 200’ün üzerinde farklı yatırım kuruluşundan talep geldi. Bu talepler yüzde 34 oranıyla en çok Birleşik Krallık’tan sonra; yüzde 17 ile ABD, yüzde 12 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 11 ile İsviçre ve yüzde 26 ile diğer ülkelerden geldi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.