A PARTİ

Kuru üzüm 'TEHLİKELİ' koduyla piyasadan geri çekildi!

Sağlık 16.01.2025 - 13:33, Güncelleme: 16.01.2025 - 13:33
 

Kuru üzüm 'TEHLİKELİ' koduyla piyasadan geri çekildi!

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Almanya'ya gönderilen kuru üzümlerde alerjen tespit edildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay içinde uyum sağlanacağını belirtmişti. Yayım tarihinden önce yürürlükte olan hükümlere uygun olarak üretilmiş gıdalar ise "raf ömrü boyunca piyasada bulunabilir" denilmişti. Avrupa'dan gıda bildirimleri gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu'nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF'ye göre, Almanya, Türkiye'den gelen çekirdeksiz kuru üzümlerde sülfür dioksit tespit etti. Bu bilgi, ürünün 'içindekiler' kısmında yazması zorunlu olmasına rağmen belirtilmemiş.   'Bu numune sağlığa zararlı olarak değerlendirilmiştir' Alman yetkililer, "Bu durum alerjileri veya intoleransları tetikleyebilir. Belirlenen toplam kükürtlü asit içeriğine dayanarak ve kükürt dioksit ile sülfitlerin zorunlu etiketlemede eksik olduğu göz önünde bulundurularak, bu numune sağlığa zararlı olarak değerlendirilmiştir." notunu düştü. Analiz sonuçlarına göre sülfür dioksit oranları şöyle: Birinci paket 547 ± 56, ikinci paket 601 ± 62, üçüncü paket 598 ± 62 mg/kg – ppm.     Bakanlığın sayfasında etiketlemenin nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor: "Kükürt dioksit-sülfitler 10 mg/kg veya 10 mg/L'yi aşması halinde mevcut etiketleme kurallarının aksine, bu maddenin hassas kişilerde olumsuz etkileri tetiklemesi muhtemel olduğundan E kodları kullanılmaz ve etikette tam adıyla yer alır." Sülfür dioksit, gıda maddelerine koruyucu olarak ekleniyor ve bazı meyve ve sebzelere kahverengileşmeyi azaltmak veya önlemek için kullanılıyor. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü'nün raporuna göre, sülfür dioksitin tahriş edici etkisi var. Bazı kişilerde sülfür dioksit veya sülfitlerle temas, bağışıklık sistemi reaksiyonlarına, özellikle de yalancı alerjilere yol açabilir. Bireysel çalışmalarda, astım veya rinit hastalarının belirli bir kısmının, bu ürünleri tükettikten sonra bronşiyal reaksiyonlar yaşadığı ve/veya kurdeşen döktüğü görüldü.    
Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), Türkiye'den Almanya'ya gönderilen kuru üzümlerde alerjen tespit edildiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay içinde uyum sağlanacağını belirtmişti. Yayım tarihinden önce yürürlükte olan hükümlere uygun olarak üretilmiş gıdalar ise "raf ömrü boyunca piyasada bulunabilir" denilmişti.

Avrupa'dan gıda bildirimleri gelmeye devam ediyor. Avrupa Komisyonu'nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF'ye göre, Almanya, Türkiye'den gelen çekirdeksiz kuru üzümlerde sülfür dioksit tespit etti. Bu bilgi, ürünün 'içindekiler' kısmında yazması zorunlu olmasına rağmen belirtilmemiş.

 

'Bu numune sağlığa zararlı olarak değerlendirilmiştir'

Alman yetkililer, "Bu durum alerjileri veya intoleransları tetikleyebilir. Belirlenen toplam kükürtlü asit içeriğine dayanarak ve kükürt dioksit ile sülfitlerin zorunlu etiketlemede eksik olduğu göz önünde bulundurularak, bu numune sağlığa zararlı olarak değerlendirilmiştir." notunu düştü.

Analiz sonuçlarına göre sülfür dioksit oranları şöyle: Birinci paket 547 ± 56, ikinci paket 601 ± 62, üçüncü paket 598 ± 62 mg/kg – ppm.

 

 

Bakanlığın sayfasında etiketlemenin nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor: "Kükürt dioksit-sülfitler 10 mg/kg veya 10 mg/L'yi aşması halinde mevcut etiketleme kurallarının aksine, bu maddenin hassas kişilerde olumsuz etkileri tetiklemesi muhtemel olduğundan E kodları kullanılmaz ve etikette tam adıyla yer alır."

Sülfür dioksit, gıda maddelerine koruyucu olarak ekleniyor ve bazı meyve ve sebzelere kahverengileşmeyi azaltmak veya önlemek için kullanılıyor. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü'nün raporuna göre, sülfür dioksitin tahriş edici etkisi var. Bazı kişilerde sülfür dioksit veya sülfitlerle temas, bağışıklık sistemi reaksiyonlarına, özellikle de yalancı alerjilere yol açabilir. Bireysel çalışmalarda, astım veya rinit hastalarının belirli bir kısmının, bu ürünleri tükettikten sonra bronşiyal reaksiyonlar yaşadığı ve/veya kurdeşen döktüğü görüldü.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.