Mesane pili idrar kaçırmayı önleyebiliyor!
Toplumda sık görülen rahatsızlıklardan biri olan idrar kaçırma sosyal ve psikolojik sorunlara yol açarak yaşam konforunu olumsuz etkiliyor. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen idrar kaçırma; aşırı aktif mesane, omurilik yaralanmaları, sistit, kronik kabızlık, obezite ve ileri yaş gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Özellikle aşırı aktif mesaneden kaynaklı sık idrara gitme, ani gelen idrar hissi, tam idrar boşaltımının yapılamamasından kaynaklı problemler hem idrar hem de dışkı tutamamaya da neden olabiliyor. Tedaviye yanıt vermeyen idrar kaçırma problemi günümüzde (sakral nöromodülasyon) ile tedavi edilebiliyor.
Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Yanaral idrar kaçırmanın nedenleri ve tedavisinde olumlu sonuçlar sağlayan mesane pili uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fatih Yanaral
Geçmeyen kabızlık idrar kaçırmaya neden olabilir
Önlenemeyen idrar kaçırma veya idrar yapamama problemleri çoğunlukla omurilik yaralanmaları, sistit, kronik kabızlık ya da ağrılı mesane sendromlarından kaynaklanmaktadır. İdrar kaçırmalarının başlıca nedenleri şunlardır;
• Obezite
• İlerleyen yaş
• İdrar torbası sarkması
• Genetik nedenler
• Kabızlık
• Sistit
• Vajinal enfeksiyonlar
• İdrar yollarında veya böbrekte taş
• Şeker hastalığı
• Menopoz
Kalp pili gibi mesane pili de vücuda takılabiliyor
İdrar kaçırmanın nedenleri belirlendikten sonra öncelikle ilaç tedavisine başlanmaktadır. Ancak bazı hastalara uygulanan ilaç tedavilerinden sonuç alınamadığı durumlar oluşabilmektedir. İlaç tedavisinden istenilen sonucun alınamadığı idrar kaçırma durumunda ya da idrar yapamayan hastalarda günümüzdeki teknolojik gelişmeler doğrultusunda mesane pili ile kalıcı çözüm sağlanabilmektedir.
Kalp pili gibi vücuda takılan ve halk arasında da “mesane pili” olarak bilinen sakral nöromodülasyon mesanenin sinir sistemine elektriksel uyarılar göndererek idrar işlevlerini düzenleyebilmektedir. Mesane pili ile idrar tutma güçlüğü, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, mesane kaynaklı idrar yapamama gibi bozuklukların tedavisinde başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Mesane pili aşırı aktif mesane, nörojenik mesane gibi sinirsel kökenli idrar sorunları yaşayan hastalara, idrar yapamama (prostat büyümesi ve idrar yolu darlığı olmadan) ve kronik pelvik ağrı sendromları yaşayan hastalara uygulanabilmektedir.
Pilin tüm fonksiyonları kumanda ile kontrol edebiliyor
Hastaya özel uygulanan mesane pili öncelikle test aşaması için hastaya takılır. Bu aşamada tedavinin hastada etkili olup olmadığı belirlenir. Bir iğne yardımı ile kuyruk sokumuna yakın bir bölgeden mesane sinirine elektrot yerleştirir. Elektrot 7-14 gün süre boyunca hastanın vücudu dışında olan geçici pil yardımı ile sinire uyarı gönderir ve tedavinin hastalık üzerindeki etkisi gözlenir. Hastanın durumunda iyileşme görülürse kalıcı mesane pili yerleştirilir.
Hastanın bel bölgesi hizasında cilt altına yerleştirilen kalıcı pil, birinci aşamada yerleştirilen elektroda bağlantısı yapılır. Böylelikle mesane fonksiyonlarını düzenlemek için sürekli olarak elektriksel uyarımı sağlanmış olur. Hasta pilin tüm fonksiyonlarını temassız yönetilebilen bir kumanda ya da akıllı bir cihaz ile yapabilmektedir.
Mesane pili uygulamasının birinci aşaması ortalama 1 saat ikinci aşaması ise 30 dakika yapılır.
Hasta her iki aşamadan sonra da aynı gün ya da bir gün sonra taburcu edilerek sosyal yaşamını konforlu bir şekilde sürdürebilmektedir.